Vad är kombucha?

Fri frakt till hela Sverige

Vad är kombucha?

Kombucha är en probiotisk dryck som har varit känd i över 2000 år. Den härstammar från Kina där kombucha ibland kallas för "mirakelte". Sedan dess har det spridit sig till andra delar av världen, inklusive Europa och USA, och har blivit en populär dryck hos många som söker hälsosamma alternativ. 

Kombucha är gjort på te, socker och en symbiotisk kultur av bakterier och jäst. Dessa mikroorganismer fermenterar te och sockret och skapar en dryck som är rik på probiotika, enzymer, vitaminer, och antioxidanter. Drycken är också alkoholfri och innehåller låga halter av koffein (har man svart te så blir det aningen mer koffein men det mesta fermenteras bort). Kombucha går att dricka som måltidsdryck, som kom komplement till te eller kaffe, eller bara för att det är gott. Kombucha sägs kunna hjälpa till att balansera tarmfloran och förbättra matsmältningen. En annan fördel är att det kan hjälpa till att sänka blodtrycket och öka immunförsvaret.

Kombucha smakar unikt och livfullt, med en syrlig och bubblig känsla. Smaken kan variera beroende på vilken typ av te som används och hur länge det fermenteras. I regel brukar smaken bli mer komplex ju längre den fermenteras. Smaken kan beskrivas som söt och syrlig på samma gång, med en hint av äppelcider eller öl. Det kan ta lite tid att vänja sig vid smaken, men många växer att uppskatta den unika smakprofilen. Det går givetvis också att smaksätta med ett flertal olika alternativ, allt ifrån bär, kryddor, och frukter.  

Kolsyrar man drycken på ett naturligt sätt bör man tänka på att mer socker i regel bidrar till mer en mer aggressiv kolsyrebildning. Det är inte bara sockerhalten som styr kolsyrningen, utan även hur mycket jäst det är i kombuchakulturen och vilken temperatur kombuchan står i.  
Vi rekommenderar att fermentera kombucha i mellan 20 och 30 grader. Högre värme gör att fermenteringsprocessen går snabbare, men för hög värme kan vara skadligt mot bakterie- och jästkulturen. Har man för låg temperatur däremot (under 20 grader) kan fermenteringen gå väldigt långsamt eller så fermenteras det inte alls. 

Det ska även tilläggas att det finns enorm spridning mellan olika smaker på kombucha. Vissa är lättdruckna och smakar mest te medan andra påminner lite om vinäger. Syrligheten på drycken kommer ifrån det låga ph-värdet. Genom att drycken är så syrlig fungerar den som ett naturligt konserveringsmedel. Det kan inte bilidas mögel i en försluten kombuchaflaska vid ph-värden på runt 3 som kombucha ofta brukar ligga på.  

Så hur görs kombucha egentligen? Det börjar med att man kokar te, vanligtvis svart eller grönt te, och lägger sedan till socker. Socker är nödvändigt för att fermenteringsprocessen ska börja. Vanligt är att tillsätta mellan 5-10% strösocker, tänk på att mycket av detta kommer att fermenteras bort. När denna blandning svalnat till rumstemperatur är det dags att tillsätta en kultur av symbiotiska bakterier och jäst (SCOBY), dessa bildar en geléaktig beläggning på toppen av teet, det är denna kultur som gör fermenteringen möjlig. Utöver SCOBY (som är i fast form), ska man även ha i 10-20% färdig kombucha för att fermenteringen ska dra igång. Efter några veckor beroende på smak och önskad surhet, är kombuchan klar att drickas. Beroende på om man vill ha kolsyra eller inte så får man själv avgöra om man ska göra en andra fermentering när kombuchan är kapsylerad på flaska.

Kombucha är inget nytt i Sverige, utan folk har bryggt drycken hemma i många årtionden. Nu börjar äntligen kombucha bli mer trendigt i samhället och nuförtiden finns det i de flesta matbutiker och på många restauranger. Det var först när kombucha började säljas i små mängder på hälsokostaffärer och naturkostbutiker som det verkligen började vinna popularitet. Många människor blev nyfikna på drycken efter att ha sett det på hyllorna och började testa det. Och det var inte svårt att förstå varför -kombucha var friskt, nyttigt och hade en unik smak som skiljde sig från andra drycker på marknaden.

Efter att nu ha nämnt flera positiva hälsoeffekter om kombucha vill vi ändå poängtera att probiotika (mjölksyrebakterier), och tarmhälsa i allmänheten, är ett forskningsområde som är ganska tvetydigt. Vissa hävdar att tarmbakterier kan bota allt ifrån cancer till diabetes, medan andra tror det är hokuspokus. Kombucha innehåller ett flertal olika stammar mjölksyrebakterier och även organiska syror, dessa sägs vara hälsofrämjande men vi uppmanar alla till att göra sin egen research innan man drar förhastade slutsatser. Vi ser fram emot att läsa mer forskning om detta i framtiden! Hur som helst så är vårt mål på Quna Kombucha att producera en dryck som är både nyttigt och god. 

Låt oss summera, vad är det egentligen som gör kombucha så populärt i Sverige? För det första är det ett naturligt val för många som söker efter hälsosamma alternativ till söta läskedrycker. Dessutom är det ett bra val för människor som är intresserade av fermenterade livsmedel och vill få probiotika och andra näringsämnen i kosten. Och såklart, det är en dryck med en unik smak och känsla som många uppskattar. 

Lämna en kommentar